Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Hormoner

By Magnus Nilsson 2020 november 13 0 kommentarer

Hormoner är kroppens signalmolekyler, de utsöndras från diverse vävnader och organ i kroppen för att signalera andra delar av kroppen vad de skall göra? De flesta hormoner har en enormt komplex verkan. Så det mesta man säger om hormoner är en förenkling, och sanning med modifikation.

Ett bra exempel är Insulin, när du äter kolhydrater bryts det ned till glukos. När din bukspottkörtel känner av de ökade glukosnivåerna producerar den hormonet insulin. Insulinet sprids med blodbanan till alla dina celler. När insulinet binder till receptorer på cellytorna öppnas kanaler i cellerna som släpper in glukos. Detta gör att ditt blodsocker sjunker och dina celler får energi i form av glukos.

Insulin är likt tillväxthormon och IGF-1 ett så kallat peptidhormon, som består av en kort kedja av aminosyror.

En annan känd grupp är de så kallade ketokolaminerna där adrenalin, dopamin och noradrenalin ingår. Dessa produceras i huvudsak i binjurarna och kontrollerar nervsystemet, ämnesomsättningen m.m.

Den kanske mest intresanta gruppen av hormoner är steroidhormonerna, Testosteron, Östrogen, m.fl. Det som gör dessa hormoner extra intressanta enligt mig är att de direkt påverkar hur vårt DNA uttrycks. När en ”vanlig” hormon som adrenalin binder till beta-adrenergena receptorer på cellytorna sker en rad kemiska reaktioner som gör att bland annat frisättningen av fett ökar från fettceller. Men detta sker utan någon direkt påverkan från vårt DNA. Steroidmolekyler är annorlunda, när en steroidmolekyl binder till sin receptor sjunker den ner tillsammans med hela receptorn in i cellen och ända ner till cellkärnan där vårt DNA finns. Där påverkar det hur vårt DNA läses av och uttrycks. Ex: Alla människor bär på gener för kraftig kroppsbehåring, men dessa gener ligger i princip i dvala fram tills att t.ex. testosteron binder till en androgenreceptor och gör att dessa gener läses av och uttrycks.

En sak som är ännu mer facinerande är att beroende på hur steroidmolekylen ser ut ger det upphov till uttryck av olika gener, trots att receptorn är den samma. T.ex. testosteron och di-hydro-testosteron (DHT) är två kroppsegna steroider som binder till samma receptor med olika effekter på DNA uttrycket. Andra typer av hormonreceptorer fungerar mer digitalt, av eller på. Detta är också anledningen till att olika typer av syntetiska steroider kan ha relativt olika effekter, trots att samtliga verkar via samma receptor.

Skillnaden mellan signalsubstanser och hormoner är luddig? De som kan användas som synonymer med signalsubstanser brukar i första hand användas för ämnen som verkar i hjärna och nervsystem.

Hormoner är alltid enormt potenta ämnen, bara några mikrogram av något hormon kan radikalt ändra kroppens biokemi. Därför håller kroppen också ett järngrepp om nivåerna av dessa. Kroppen kontrollerar produktion, nedbrytning, receptortäthet och proteinbindning (hormoner kan bindas till proteiner i kroppen och tillfälligt inaktiveras). Så kroppen har i många fall 4 olika sätt att reglera och kontrollera våra hormoner.

Dessa system lurar man inte i första taget! Ett bra exempel är testosteron.

Testosteron produceras i Testiklarna som svar på LH som utsöndras i hjärnan. Beroende på vad vi gör så produceras olika mycket testosteron? Träning t.ex. har visat sig öka testosteronnivåerna.

En del av testosteronet kommer att omvandlas till östrogen, som har en hämmande effekt på testosteronproduktionen. På detta sätt vet kroppen när den producerat för mycket.

Testosteron kan binda till proteiner(SHBG) i blodet och göras inaktivt, har du för mycket testosteron ökar mängden SHBG.

Kroppen kan också minska antalet Androgenreceptorer på cellytorna, receptorn som testosteron binder till. Färre receptorer = mindre fysiologisk effekt.

Kroppen kan även uppreglera enzymer i levern som bryter ned testosteron, och på så sätt göra att det rensas bort snabbare.

Att kroppen har sådan otrolig kontroll på detta är fascinerande och säger mig att det är enormt viktigt att nivåerna hålls på rätt nivå!


Magnus Westberg, Fysiolog

Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens