Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Sömnen är livsviktig

By Magnus Nilsson 2020 november 12 0 kommentarer

Sömn är livsviktigt. Det är under sömnen som kroppen återhämtar sig och laddar om. Kroppen behöver vila. Muskler växer i vila så att träna hårt utan att sova tillräckligt är som att träna i “onödan”. Hjärnan har störst behov utav sömn. Under natten återhämtar sig större delen av hjärnans celler och nya intryck bearbetas. För att kunna prestera optimalt och för att uppnå en god hälsa behövs tillräckligt med sömn. 

Sömnbrist påverkar både koncentrationsförmågan och omdömet. Dessutom ökar risken för infektioner då kroppens immunförsvar försämras. Själva sömnbehovet är individuellt och varierar men de flesta sover sju till åtta timmar per natt. Under det mörka vinterhalvåret behöver vi mer sömn än på sommaren. Det är för att ljuset påverkar hur pigga vi känner oss. Enligt forskning behöver vi sex till nio timmars sömn per natt beroende på hur effektiv sömnen är. Dessutom finns det forskning som tyder på att sömnbehovet minskar desto bättre form man är i. Om du lever ett aktivt liv där du tar vara på vardagsmotionen och ser till att få i dig hälsosam och näringsrik mat kommer din kropp troligtvis reagera med att du snabbare känner dig utvilad.

 Sömnen kan delas in i olika perioder. I början av sömnen är perioderna med djupsömn djupast och längst. Både hjärtfrekvensen, blodtrycket och kroppstemperaturen sjunker då. Immunförsvaret blir istället mer aktivt. Det är immunförsvaret som skyddar kroppen mot bakterier och virus. Under de olika sömnstadierna dyker drömmar upp. Just då arbetar hjärnan aktivt men annars så arbetar hjärnan långsammare under sömnen. Tillverkningen av stresshormoner går dessutom på sparlåga. Sömnkvalitén bestäms främst av när under dygnet som du sover. Det optimala är att följa sömncykeln och sova när den biologiska klockan är inställd på natt. Värdet på din sömn bestäms också av hur länge du har varit vaken, vad du har gjort under dagen och hur länge du sov sist. Om du har fått en sömnlös natt kan kroppen automatiskt hämta igen de missade sömntimmarna natten efter. 

Stress gör att vi får svårare att komma till ro och varva ner vilket gör att det blir svårare att somna. Dock har kroppen svårt att hämta igen sömnen om man känner sig ständigt stressad. Sömnkvalitén försämras nämligen rejält när kroppen inte är i balans.

Sömnbrist kan leda till ett ökat sötsug och få kroppens hunger och mättnadscentrum att sända ut fel signaler. Kombinationen kan leda till osunda levnadsvanor och en ond spiral där du t.ex. inte har orken att träna, äter mer än vad du behöver, framförallt sötsaker. För en stark och välmående kropp krävs det tillräckligt med sömn så att din kropp kan fungera normalt och sända ut rätt signaler.

Det kan vara påfrestande att inte kunna sova men det är inte farligt. Om sömnsvårigheterna håller i sig finns det anledningar att fundera över orsakerna snarast. Desto längre tiden går desto svårare blir det att bryta onda vanor. Om du tar hand om dina sömnproblem minskar t.ex. risken för utbrändhet och depression. Sömn går inte att styra med viljan. Det du kan göra med din egen vilja är att skapa förutsättningarna för en god sömn. Det bästa är att prova sig fram vad som passar just dig och din sömn. Ett smart tips kan vara att varva ner en timme innan du lägger dig. Stäng av mobilen och tv. Istället kan du dricka en kopp kamomillte, läsa en bok eller ta ett bad. Försök helt enkelt att få kroppen att komma till ro och slappna av. Försök också att ta itu med stress och problem innan sänggående så att du enklare kan koppla av. Om det är viktiga saker som du behöver komma ihåg till morgondagen kan du skriva ner det på en lapp. Då är det lättare att släppa tankar på nästa dag. Försök att förknippa sängen med sömn, dvs. läs inte jobbpapper i sängen. Tänk på vad du förtär innan läggdags. Undvik kaffe, te, läsk och energidryck under kvällen. Se till att aldrig somna hungrig då det gör det svårare att somna. Om du känner dig hungrig är det bättre att ta något litet att äta. Ett mörkt och svalt sovrum med en skön säng förbättrar även dina förutsättningar för en god natts sömn. Kroppen mår bra av rutiner, därav är det bra att ha regelbundna tider för sänggående och uppstigning. Genom att följa sömnrutiner hjälper du kroppsklockan. Om du har missat mycket sömn bör du ändå försöka att inte lägga dig och sova under dagen då det kan förstöra dygnsrytmen. 

Sömnen är livsviktigt; vi sover bort närmare en tredjedel av våra liv. Utan tillräckligt med sömn kan kroppen inte fungera normalt. Sömnbehovet varierar från person till person så försök att lyssna på vad just din kropp sänder ut. Om du har sömnproblem finns det en rad olika återgärder du kan ta till. Att varva ner kroppen timmarna innan läggdags förbättrar dina förutsättningar för att somna.


Äldre inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens

Senaste inläggen