Fri frakt över 499 kr ★ Snabb leverans ★ Trygg betalning med Klarna

Beta-Alanin…Nä det kliar bara??

Beta-Alanin känner de flesta till som ett kliande ämne i pre workout produkter. Det ger upphov till den stickade kliande känslan du får av dessa produkter.

Jag vill påstå att Beta-Alanin är extremt underskattat. Detta har två anledningar. Det tar lång tid innan det ger effekt och man behöver en laddningsfas på ca 2 veckor där man tar beta-Alanin dagligen.

Att bara ta beta-Alanin nån gång då och då innan träning ger inte mycket effekt. När du tränar bildas olika restprodukter i musklerna ( Fosfat, ADP, Vätejoner, ammoniak m.m) Vätejonerna gör muskeln sur (brukar i folkmun kallas mjölksyra)och försämrar dess funktion. Beta-Alanin omvandlas till Carnosin i kroppen som kan absorbera dessa vätejoner och återställa muskelns pH som därmed kan upprätthålla prestationsförmågan.

Redan innan man började använda beta-Alanin visste man att vältränade muskler har högre halt Carnosin och man spekulerade i att tillskott av Carnosin skulle öka prestationsförmågan, men om du intar carnosin dirket bryts det dock ned till beta-Alanin i magen som sedan måste omvandlas tillbaka till Carnosin.  Så tillskott av beta-Alanin ger bättre effekt. Genom att ta beta-Alanin tar du en genväg till vältränade, väl fungerande muskler.

En stor del av det beta-Alanin du äter kommer förbrännas av kroppen innan det hinner omvandlas till Carnosin, därför behöver du ta beta-Alanin under ca en vecka innan Carnosinnivåerna är maximerade.

Beta-Alanin är som bäst på att förbättra mjölksyretåligheten ( egentligen vätejontåligheten) detta innebär att de prestationshöjande effekterna är som störst på aktiviteter som tar mellan 20-60 sekunder.

Varför det kliar när man äter beta-Alanin är inte känt, men man får samma effekt av att stryka det direkt på huden. Så förmodligen retar beta-Alanin receptorer i huden som ger den kliande kännslan. Vill du undvika detta kan du enkelt sprida ut intaget över dagen.  Känslan är helt ofarlig och försvinner efter ca 20 min.

Jag rekommenderar 6 g per dag i 2 veckor, då bör du ha kännbart bättre mjölksyretålighet som gör att du kan träna hårdare och på så sätt få bättre träningsresultat.

Lycka till


Magnus Westberg, Fysiolog