Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Proteiner och aminosyror

By Magnus Nilsson 2020 november 13 0 kommentarer

Protein består av aminosyror som är bundna till varandra i en lång kedja. Minst ett hundratal aminosyror måste sitta ihop, annars talar man om peptider och oligopeptider. I t.ex. vassle är det tusentals aminosyror som sitter ihop i ett stort proteinnystan.

Dessa proteiner spjälkas i magen och tarmen till aminosyror som går ut i blodet. Och det är här det börjar bli intressant! Vart dessa aminosyror tar vägen beror på vad kroppen har behov av? Har du ett energibehov kommer dessa aminosyror gå in i citronsyracykeln tillsammans med kolhydrater och fett för att bilda energi. För att det ska kunna göras krävs att kvävet från aminosyrorna avlägsnas, detta kväve utsöndras i urinen i form av ammoniak.

Som du vet går du inte upp 1kg muskler av att äta 1kg proteiner, eller snarare; 1 kg protein motsvarar ca 4kg muskler så faktum är att även om du tränar hårt och äter mycket så kommer bara någon tusendel av aminosyrorna ge en nettoproteinsyntes i kroppen (nya muskelproteiner) resten blir till energi.

Det positiva är att ett högt proteinintag stimulerar proteinsyntesen, så även om de flesta aminosyrorna omvandlas till energi som du lika gärna skulle kunnat ta från kolhydrater gör aminosyrorna nytta på sin väg genom kroppen. De signalerar att du har gått om byggstenar och har råd med proteinsyntes.

Man kan lura detta system genom att äta Leucin (BCAA), det är aminosyran som kroppen använder som mått på hur mycket aminosyror som finns tillgängligt. I normala fall är inte tillgången på aminosyror den begränsande faktor för hur mycket muskler du kan bygga. Det är ditt DNA och dess aktiva for mRNA som avgör hur mycket muskler du bygger. Så hur mycket mRNA det finns som kodar för actin och myosin (muskelproteiner) är det som avgör proteinsyntesen. Det i sin tur avgörs av diverse tillväxfaktorer (IGF-1, Testosteron, m.fl.) som gör att DNA´t börjar producera rätt mRNA för att bilda de nya proteinerna.

Och ja, kroppen kan omvandla protein/aminosyror till kolhydrater (glukos). Detta är dock en väldigt energikrävande process (Gluconeogenes), detta gör kroppen i huvudsak för att skapa glukos som hjärnan behöver. För att protein/aminosyror ska kunna ge kalorier är det smidigare för kroppen att ta bort kvävet och skicka in det i citronsyra cykeln.

Om man tittar på allt detta skulle jag rekommendera dig som har ett extremt högt proteinintag att byta ut lite av det mot EAA eller BCAA, då får du alla fördelar med proteinet för muskelproteinsyntes m.m. men du har samtidigt råd att äta lite mera kolhydrater för orkens skull.


Magnus Westberg, Fysiolog

Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens