Fri frakt över 499 kr ★ Snabb leverans ★ Trygg betalning med Klarna

Saffranskaka

Saffranskaka

I juletider är det underbart att få njuta av saffran i olika bakverk. Att den här kakan dessutom är proteinrik och hälsosam gör det ännu bättre ;) Smaken är underbar och den innehåller varken socker eller vetemjöl. Testa du med, du kommer inte ångra dig!

Ingredienser:

  • 2 dl pofiber
  • 1 dl havremjöl (havregryn mixat till mjöl)
  • 3 msk kokosmjöl
  • 3 msk vaniljkasein
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk psylliumfröskal/fiberhusk
  • En nypa salt
  • 2 msk stevia strö
  • ½ paket saffran
  • 1dl kvarg
  • 1 äggula
  • 1 dl äggvita eller 3 äggvitor
  • Ca 1 dl vätska (vatten eller valfri mjölk)
  • En näve russin
  • Till Frostingen:
  • ½ dl yoghurt
  • 1 dl kvarg
  • 2 msk vaniljvassle
  • En nypa vaniljpulver
  • Sötning efter smak (ex stevia, kokossocker mm)

Gör så här:
  1. Blanda de torra ingredienserna förutom saffran i en bunke
  2. Mortla saffran tillsammans med lite till stevia strö (om du har en flytande sötning går det bra att mortla saffranen tillsammans med saltet). Tillsätt till de torra ingredienserna.
  3. Tillsätt äggula, kvarg och försiktigt vätska och rör om till en jämn smet. Tillsätt eventuellt mer vätska – smeten ska vara fuktig men samtidigt inte ha en rinnig konsistens.
  4. Smaka av för att kanske tillsätta mer sötning efter smak.
  5. Vispa äggvitan till hårt skum. Lägg sedan ner smeten och vispa snabbt ihop det med äggvitan utan att förstöra äggvitans fluffighet.
  6. Häll upp smeten i två brödformar eller en större rund kakform, klädda med bakplåtspapper eller smorda med exempelvis kokosolja.
  7. Tryck försiktigt ner russin i smeten och grädda sedan kakan (eller kakorna) i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15-20.
  8. Medan kakan gräddas kan du göra i ordning frostingen. Lägg kvarg, yoghurt, vaniljpulver vaniljvassle och sötning i en bunke och vispa snabbt upp det till en fluffig konsistens. Smaka av!
  9. Låt kakan svalna i formen och när den är svalnad kan du bre på frostingen. Toppa gärna med torkad frukt, bär, nötter eller frön. Skär upp och njut av en underbar julig saffranskaka!



/Johanna och Ida