Fri frakt över 499 kr ★ Snabb leverans ★ Trygg betalning med Klarna

Sockerfria Lussekatter

Lussekatter

Ingen jul utan ljuvligt goda lussekatter! Den vanligaste formen är när lussekatten är format som ett "S" vilket kallas för julgalt eller enkel kuse. Det är också vanligt att arrangera två sådana "S", antingen korslagt eller bredvid varandra. Den här typen av lussekatt brukar kallas för gullvagn, julvagn eller julkors. De här lussekatterna är sockerfria och proteinrika! Perfekta nu till jul! 

Ingredienser:

  • 50 g jäst 
  • 5 dl lättmjölk
  • 5 msk olja/kokosolja
  • 250 g naturell lättkvarg
  • 1 g saffran (2 paket)
  • 2 dl sötningsmedel (tex Stevia strö eller Sukrin)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl pofiber
  • 2 dl dXb Pure Whey i vaniljsmak. Klicka här!
  • 16-17 dl mjöl (valfri sort, vi tog mjöl av 4 olika sädeslag) tex mandelmjöl, sesammjöl, kokosmjöl, vetemjöl, fullkornsmjöl, dinkelmjöl, osv
  • 1 ägg (till pensling)

Gör så här:
  1. Värm mjölken och oljan i en kastrull till fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig.
  2. Stöt saffran med 1-2 tsk av sötningen i en mortel och rör ner i degvätskan.
  3. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl mjöl till utbakningen.
  4. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd.
  5. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
  6. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan i ca 40 bitar
  7. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och garnera eventuellt med russin.
  8. Täck med bakduk, låt jäsa 30-45 minuter.
  9. Värm ugnen till 250°C.
  10. Pensla med uppvispat ägg efter jäsning.
  11. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 5-10 minuter.
  12. Låt svalna på galler under bakduk.



/Johanna och Ida