Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Formtoppning

By Magnus Nilsson 2020 november 13 0 kommentarer

Man hör ofta våra idrottsstjärnor prata om sin form och sina formtoppningar som antingen lyckats, misslyckats eller tajmats fel. Men hur gör man en formtoppning och vad betyder det egentligen att vara i bra form.

Observera att vi inte talar om formen på magen, utan om formen som prestationsförmåga.

Av egen erfararenhet så bedömmer jag att jag är ca 20% starkare en dag då jag är i form, jämfört med en dag då jag är i dålig form. En bra dag tar jag 120kg i bänkpress och en dålig dag bara 100kg. Vad i hela friden kan detta bero på? Musklerna är ju de samma! Troligtvis sitter det i nervystemet, dvs. att min hjärna av någon anledning inte skickar tillräckligt starka signaler genom nervsystemet och till musklerna för att jag ska få ut maximal kraft. Om det gäller uthållighet kan andra faktorer spela in, såsom glykogen och ATP nivåer i musklerna, samt aktiviteten hos diverse enzymer m.m. I hjärnan spelar diverse signalsubstanser stor roll för hur alert och pigg du känner dig vilket måste vara avgörande för en bra form. Vad som i sin tur påverkar allt detta kan man fråga sig? Sömn och kost naturligtvis men jag har gott om erfarenheter där jag sovit och ätit dåligt och presterat bra och tvärt om. Så någonting annat är det som spökar?

Personligen börjar jag tror att fenomenet form till 90% sitter i huvudet och att den bästa formtoppningen är aktiv vila med början en dryg vecka innan tävlingen. Dvs du vilar från ansträngade aktiviter, men håller dig fortfarande aktiv.

Men hur gör elitidrottarna då?
Ja det beror på vilken sport det är frågan om och vilken tränare de har? Men en bra regel är att träningen över säsongen ska bli mer och mer grenspecifik. Så från grundfysik där allmän styrka och kondition tränas blir träningen mer fokuserad på teknik och den typ av styrka du bör ha för din specifika idrott, spänst, styka uthållighet m.m. ju närmare man kommer tävlingsdagen.

Idrottare gör ofta en typ av överträning, ”ned träning”, för att kroppen ska överkompensera för det under den kommande vilan inför tävlingen. Exempelvis tränar man överdrivet hårt fram till ca 10 dagar innan tävling, för att sedan bara bedriva lugn aktiv vila.

Men detta finns det många komplicerade varianter på som ska vara skräddarsydda för varje sport.

Jag har själv provat alla möjliga varianter, men kan inte säga att jag känt någon fördel jämfört med att bara träna på som vanligt och vila en vecka innan tävling. Jag har däremot upplevt att aktiv vila där jag gör tävlingsmomentet med mycket lätt motstånd och bara fokuserar på teknik och inställning utan att det är jobbigt har fungerat bra. Detta gör jag varje dag i en vecka innan tävling. Total pasivitet tycker jag förstör formen direkt.

Jag är övertygad om att det finns stora individuella skillnader i vad som får oss i toppform inför en tävling? Så prova olika varianter och lär känna dig själv. Tänk på någon träning eller tävling du varit i bra form på? Vad gjorde du dagarna/veckorna innan? Hur tränade du? Hur åt du? Hur vilade du? Hur värmde du upp? Hitta din egen väg och lyssna inte för mycket på vad andra säger, jag tror nämligen att mycket handlar om att du ska må bra helt enkelt vilket ingen vet bättre än du själv hur du uppnår!


Magnus Westberg, Fysiolog

Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens