Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Låt inte stressen ta över ditt liv

By Magnus Nilsson 2020 november 13 0 kommentarer

Stress är tyvärr något som tar allt större plats i många människors liv. Så ska det absolut inte behöva vara och människor i allmänhet behöver förbättra sina kunskaper om hur stress uppkommer och vad man kan göra för att motverka stressen. Stress orsakas av stressorer och de finns både korta och långa stressorer. Korta stressorer kan exempelvis vara att man har missat ett tåg eller en mobil som krånglar. Långa stressorer kan exempelvis vara att man inte trivs på jobbet eller att man alltid har plugg upp till öronen.

För de som lägger mycket tid på att idrotta kan det vara stressande att ofta känna att tiden är knapp för träningen. Man kan bli stressad av att inte nå sina uppsatta träningsmål eftersom livet runt om kring träningen faktiskt kräver mer tid än man föreställt sig. Idag bidrar även den tekniska utvecklingen till en både omedveten och medveten stress och press av att hela tiden vara uppkopplad på sociala medier.

Man behöver ett visst mått av anspänning för att lyckas med en prestation, både när det gäller en tenta, en svår arbetsuppgift eller en idrottstävling. Denna anspänning gör dig laddad och taggad, utan att bli nervös. Det är dock väldigt svårt att nå din optimala anspänningsnivå som får dig att prestera som bäst. När anspänningsnivån är för hög är du stressad, men det är inte heller bra att ha för låg anspänning. Beroende hur du är som individ och den prestation du genomför, så skiljer sig den optimala anspänningsnivån. Därför är det vikigt att hela tiden lyssna på kroppen och försöka känna efter hur du känner dig. Är du mentalt spänd är förmodligen också musklerna spända. Det är ohälsosamt att allt för ofta ha en för hög anspänning.

Det är en viktig grundsten att hela tiden jobba med att förebygga stressen. Oftast är vetskapen om allt vi ”borde” göra som stressar oss mer än det vi faktiskt gör. Det gäller att tänka över ens egna ”måsten. Är de inom rimliga gränser? För det är ingen idé att sätta upp för höga prestationskrav och för mycket saker att göra om man egentligen vet att man inte kommer hinna med, eller faktiskt kan, genomföra dessa saker. Försök hela tiden att ta en sak i taget. Fokusera på det du gör just nu och försök göra det så effektivt och bra som möjligt. Det kan hjälpa att skriva ner allt du vill och det du måste göra, men kom hela tiden ihåg att skilja på det som verkligen är nödvändigt och på det som är mindre viktigt. Det är minst lika viktigt att kunna bortprioritera vissa saker för att på så sätt kunna göra de andra bättre. Kvalitet framför kvantitet, kom alltid ihåg det!

Endast några minuters avslappning när du är trött, stressad eller okoncentrerad kan ge dig värdefull ny kraft och energi så att du sedan känner dig utvilad och koncentrerad igen. Avslappning passar bra i slutet av ett träningspass men även hemma att kunna bryta av med då och då. Spänningsnivån kommer då att sjunka i musklerna, pulsen kommer sänkas och samtidigt vilar du och återhämtar dig mentalt. Med avkoppling lär du dig att kunna reglera din anspänningsnivå vilket är viktigt för att kunna nå din optimala anspänning för en viss situation. Något så enkelt som att regelbundet ställa sig upp och sträcka på sig för att få igång blodcirkulationen är värdefulla investeringar om man suttit stilla länge.

Fysisk aktivitet minskar stressen. Du kopplar då bort de vanliga tankarna som gör dig stressad och istället kan du känna dig avslappnad, mindre stressad och mer lugn. Det är vanligt att bli kreativ och komma på bra idéer. Endorfiner verkar i kroppen och får dig att bli på bra humör. Om du vill motionera i syfte att motverka stress är det bäst att inte ha en alltför hög intensitet. Syftet ska då vara att du ska varva ner med stressen och inte att prestera på topp träningsmässigt. Regelbunden träning som en naturlig del av vardagen är en bra grund för att förebygga stress.

Alla kan aktivt jobba med att förebygga en stressfull vardag. Det gäller att hela tiden stanna upp och försöka prioritera rätt. Fokusera på en sak i tagen för att kunna genomföra det du gör så effektivt som möjligt. Att ha träning som en naturlig del av vardagen förebygger också stress på flera olika sätt. Träna i lagom mängd, gör saker du tycker om och försök att inte stressa upp dig i onödan. Du klarar det!

Källhänvisning:

  • Idrott och hälsa, Bengt Johansson, Gitten Skiöld, Liber AB 2012, 5e upplagan
  • Träningslärare för idrotterna, SISU Idrottsböcker, Jostein Hallén, Lars Tore Ronglan, 2013

 

 



/Johanna och Ida

Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens