Kategorier

Hyper BCAA

HyperStrength

Grenade aminosyror

Lagerstatus: Slut i lager

349 kr 299 kr

Hyper Strength BCAA

BCAA kan sammanfattningsvis hjälpa till att:

  • Förbättra återhämtningen.
  • Öka ATP produktionen och främja musklernas cellvolym.
  • Hämma muskelnedbrytningen och kortisolnivåerna (muskelnedbrytande stress hormon)
  • Motverka trötthet genom att blockera trötthetsverkande tryptophan till hjärnan.
  • Öka proteinsyntesen, immunförsvar och matsmältning.
  • Maximera upptaget av protein
  • Optimera syntesen av tillväxthormon


BCAA
De grenade aminosyrorna (BCAA) leucin, valin och isoleucin är kanske några av de absolut bästa och mest underskattade kosttillskotten på marknaden. Oavsett vad du har för mål med din träning kan du ha stor nytta av BCAA.
Framför allt är det aminosyran leucin som är intressant.
Leucin ger nämligen en direkt signal till kroppen att starta proteinsyntesen (1)(5).

Verkningsmekanism
När kroppen ska avgöra om den ska bygga muskler måste den veta två saker.
Först och främst måste kroppen ta reda på hur det ligger till med energibalansen. Detta gör den genom att titta på insulinnivåerna. Om dessa är höga har kroppen fått första delen av den anabola signalen.
Men för att bygga muskler krävs även protein; att sätta igång proteinsyntes utan tillgång till aminosyror är meningslöst. Därför tittar kroppen på leucinnivåerna. Leucinnivåerna är ett mått på hur mycket aminosyror som finns tillgängligt.
Om insulin- och leucinnivåerna är höga kommer proteinsyntesen att starta. Denna anabola signal från insulin och leucin förmedlas via en aktivering av mTOR (mammalian target of rapamycin), ett protein som styr proteinsyntesen (5).
Det intressanta är att dessa system för reglering av proteinsyntesen i princip inte skiljer på om vi ätit 10 gram rent leucin eller om vi ätit 6 kg kött (leucinmängden i 6 kg kött är ca 10 gram) 
Tack vare att vi idag kan rena fram rent leucin så kan vi på ett enkelt sätt ge kroppen samma anabola signal som 6 kg kött skulle ge oss utan att få i oss kalorier, mättade fetter och ett stort överflöd av andra aminosyror som den stora köttmängden skulle ge oss.
Leucin är en mycket speciell aminosyra eftersom den inte är glykogen, en egenskap den endast delar med en annan aminosyra nämligen lysin. Att dessa aminosyror inte är glykogena innebär att de inte kan göras om till kolhydrater i kroppen.

Ett högt intag av dessa aminosyror under dieten bildar istället ketoner i kroppen.
Av denna anledning är det perfekt att ta rent leucin innan morgonpromenaden eftersom man då får en antikatabol effekt som skyddar muskelmassan och ökar fettförbränningen och endast tillför en försumbar mängd kalorier. Tar man en hel proteindrink får man i sig stora mängder glykogena aminosyror som görs om till kolhydrater och hämmar fettförbränningen.
BCAA och fettförbränning
När man har negativ energibalans och kroppen inte hinner omvandla fett till energi i tillräckligt stor utsträckning kommer muskelmassan att brytas ner.
När muskler bryts ner kommer stora mängder BCAA att frigöras ut i blodet (eftersom muskler består av ca 30 % BCAA). Denna ökning av BCAA i blodet är en signal till kroppen att stora mängder muskelmassa bryts ner. För att kompensera för detta ökar kroppen fettförbränningen. BCAA är således mycket antikatabolt.
En studie utförd på Mount Everest visade att klättrare som fick 25 g BCAA per dag nästan totalt motverkade den kraftiga katabola effekt som bestigning av världens högsta berg medför. Personer som fick BCAA hade en klart högre kväveretention (4) (mått på proteinnedbrytning/proteinsyntes), se avsnittet om protein.
I en annan studie såg man att leucin ökar mängden av UCP-3 vilket ger ökad fettförbränning i vila(7), i samma studie visades också att leucin ökar insulinkänsligheten, sänker kolesterolvärden och ökar muskelmassan.
För att bränna fett med BCAA måste du naturligtvis ha negativ energibalans. Men observera att om du går upp ett kilo i muskler utan att lägga på dig fett har du gått ned i fettprocent.

Ex:
77 kilo muskler + 7 kilo fett = 8,3 % fett
78 kilo muskler + 7 kilo fett = 8,2 % fett

Personen har alltså exakt lika mycket fett som förut men är ändå ”hårdare” eftersom fettprocenten sjunkit.
Med andra ord, du som vill öka din fettfria kroppsvikt, försök att gå upp i muskler utan att gå upp i fett, istället för att gå ner i fett och upp i muskler samtidigt, vilket kan vara mycket svårt för att inte säga omöjligt.

Antikatabol = ANABOL
En normal person har en proteinomsättning på ett halvt kilo per dag!
Detta innebär att ett halvt kilo protein bryts ner och ett halvt kilo byggs upp i kroppen, varje dag.
För att öka 10 gram i muskelmassa kan du antingen öka anabolismen eller minska katabolismen.

Exempel:
510 gram uppbyggnad – 500 gram nedbrytning = 10 gram nettoökning av muskelmassa
500 gram uppbyggnad – 490 gram nedbrytning = 10 gram nettoökning av muskelmassa


Om man säger till en person att något är antikatabolt är han inte hälften så intresserad som om man säger att det är anabolt, nettoeffekten är dock den samma
Vad många inte förstår är att även om du äter enorma mängder mat så kommer ändå stora mängder muskelmassa att brytas ner. Att i största möjliga mån försöka minska denna nedbrytning är ett effektivt sätt att öka muskelmassan. Många försöker förtvivlat öka proteinsyntesen genom att träna som galningar. Istället bör man fokusera på att uppnå en perfekt balans där maximal syntes och minimal nedbrytning sker, något man definitivt inte uppnår genom att träna 7 dagar i veckan.
Eftersom BCAA både ökar proteinsyntesen (3) och minskar muskelnedbrytningen (2) så får man en dubbel effekt.
BCAA har även positiva effekter på vissa levervärden (4).

Varför inte bara dricka vassleprotein som ju innehåller 30 % BCAA?
Därför att de grenade aminosyrorna då måste konkurrera om utrymmet i blodet med 17 andra aminosyror vilket gör att blodkoncentrationerna av BCAA blir mycket lägre än om du tagit endast BCAA.
Men, kom ihåg att BCAA bara triggar proteinsyntesen. För att sedan kunna bygga ett helt muskelprotein behövs alla aminosyror. Tag därför grenade aminosyror tillsammans med kolhydrater direkt efter träningen, vänta sedan 20 min och drick då din proteindrink

Varför då inte ta bara Leucin?
Av tradition har man alltid använt en kombination av dessa aminosyror. Anledningen är helt enkelt att det finns forskning som visar att leucin är effektivare i kombination med isoleucin och valin.
Mängden publicerat material om leucin är överväldigande och bedrivs av forskare som inte har något att göra med kosttillskottsbranschen, deras forskning går bland annat ut på att klarlägga hur proteinsyntes regleras m.m.
Försök att få i dig minst 6 gram BCAA per dag i samband med träning eller läggdags. Om plånboken tillåter kan doser ända upp till 25 gram per dag användas, men fördela då dosen över hela dagen.
Ät dubbelt så mycket leucin som isoleucin och valin d.v.s. 2:1:1 förhållande.

Utmaningen:
Mät din fettprocent och muskelmassa idag.
Tag därefter 12 gram BCAA per dag i 12 veckor
• 6 gram efter träning
• 6 gram innan läggdags

Sammanfattningsvis så är BCAA kanske det mest intressanta kosttillskottet på marknaden och kan användas av alla oavsett målsättning.

REFERENSER (1)BMC Cancer. 2007 Mar 6;7(1):42 [Epub ahead of print] (2) Braz J Med Biol Res. 2001 Mar;34(3):333-8. (3)Am J Clin Nutr. 2007 Feb; 85(2):431-9 (4) J Nutr. 2005 Jun;135(6 Suppl):1596S-601S (5)(Hay & Sonenberg 2004). (6)Diabetes. 2007 Jun;56(6):1647-54. Epub 2007 Mar 14. (7) J Korean Med Sci. 2007 Apr;22(2):235-41 


Smak
: Fruit Punch

 

 

Stäng
Saknar 499kr innan fri frakt!
0 of 499