Kategorier

Superfruit Cranberries 200g

60% SALE - max 1st/köp

Lagerstatus: Slut i lager

99 kr 39 kr

KAMPANJPRIS, PASSA PÅ NU 60% RABATT

Tranbär (Vaccinium macrocarpon)
är rika på antioxidanter och konsumeras för att uppnå en god hälsa, välmående och livskraft.

Tranbären kan ätas som de är, en handfull varje dag. De kan också ätas som snacks, blandas i müsli, smoothies eller användas i matlagning t ex i sallader. Superfruits Tranbär har sötats med äppeljuice för att kunna torkas och avnjutas. Tranbär sötade med äppeljuice har lägre GI än Tranbär sötade med vanligt socker.

Ingredienser: 74% Tranbär (Vaccinium macrocarpon L.), Äppeljuice, Solrosolja.

Förvaring: Förvaras mörkt och svalt. Öppnad förpackning förvaras bäst i kylskåp.

Näringsdeklaration per 100g

Kcal/Kj340/1428
Protein1g
Kolhydrater82g
  socker67g
Kostfiber7g
Fett2g
  mättade0g
Vitamin A12,6mcg (1,5% RDI)
Vitamin C0mg  (0% RDI)
Järn1,2mg (13% RDI)
Kalcium39mg  (5% RDI)
Natrium380mg *
* RDI har ej fastställts 

 


Tranbär (Vaccinium oxycoccos L.)

Tranbäret är ett välkänt bär både i skogen och i handeln. De ingår i familjen ljungväxter i släktet skogsbär. Tranbären växer på den norra delen av halvklotet i sura myrar och mossar och gillar lägre temperaturer. Risbuskarna är låga och kryper fram med tjocka gröna blad längs marken. Blommorna är mörk-rosa och pollineras av honungsbin. Själva bäret utvecklas från vita små knoppar till runda, röda och avlånga bär som är något större än lingon. Tranbären mognar först på hösten och är rika på C-vitamin och smakar syrligt. Just därför används bären med fördel i saft, gelé och likörer, som är sötade eller som snacks. Men man skall dock se upp med sockret då det inte är ovanligt att torkade tranbär innehåller upp till 55% tillsatt socker. Då är det bättre om tranbären är sötade med annan fruktjuice som ger ett lägre Glykemiskt index.

Tranbär har blivit en stor kommersiell framgång i Nordamerika och Kanada. Där odlas de på stora fält som blöttläggs och när bären är mogna så fylls fälten med vatten och bären lossnar och flyter upp till ytan. Sedan kan man enkelt samla ihop dem för vidare beredning. Att manuellt plocka bären är inte särskilt ekonomiskt.

Näring
Tranbären innehåller antioxidanten Proantocyanidin även kallade PAC. Det finns studier som visar på att PAC försvårar för vissa bakterier att fästa på kroppens slemhinnor och bidrar därigenom bl. a till urinvägarnas hälsa.

Tranbär innehåller även antioxidanter kända som Polyfenoler. Tillsammans med Protantocyanidin kan dessa antioxidanter oskadliggöra fria syreradikaler och skydda kroppens celler.

Tranbären har ett ORAC-värde på 95 μmolTE/g vilket kan jämföras med Acai som har uppmätt värde 184 μmolTE/g. Det forskas regelbundet på tranbären och deras positiva hälsoeffekter och det lilla röda bäret har sedan länge nått statusen Superfrukt.