Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Korrelativa samband

By Magnus Nilsson 2020 november 12 0 kommentarer

Korta människor har sämre utbildning än längre individer. Detta faktum är ett exempel på ett så kallat korrelativt samband som helt enkelt beror på att våra barn (som är korta) inte hunnit utbilda sig ännu.

Det vimlar av sådana är korrelativa samband i alla möjliga studier, ofta kan de missbrukas och feltolkas. Man måste därför alltid fråga sig om det man finner i en studie är korrelativa samband eller orsakssamband? Jag stöter ofta på folk och medier som refererar till studier som enbart visat på korrelativa samband. Ett välkänt exempel var den studie som visade att folk som äter frukost är smalare än folk som inte gör det. Detta tolkades som att man blir smal av att äta frukost och drog i gång hela ”frukosten är dagens viktigaste” mål hysterin.

Sen kommer hönan och ägget effekten in i studier; Läste något för länge sen om att folk som äter mycket light produkter är fetare. Detta tolkades som att lightprodukterna inte mättar och får folk att äta mer totalt sett. Jag skulle nog tolka det som att överviktiga söker sig till lightprodukter för att gå ned i vikt. Här har man alltså vänt på orsaken. Folk är inte feta för att dom äter light produkter, de äter lightprodukter för att de är feta!

Det tråkiga är att det är väldigt lätt att fastställa samband mellan olika saker. Att fastställa orsakssamband är betydligt svårare.

Att folk som röker dör i förtid skulle jag påstå är ett bra orsakssamband, där finns både teoretisk grund och mycket data som knappast kan förklaras på något annat sätt än att röken orsakar cancer i lungorna.

Studier har på något sätt blivit vår tids Bibel, finns det i studier som säger en sak så är det enligt många skrivet i sten. Jag ser också ofta att bristen på studier används som något slags bevis för att något inte är sant. Här hittar jag bra exempel i kosttillskottsvärlden. Att någon säger att ”det inte finns några vetenskapliga bevis för det..” I de flesta fall beror det helt enkelt på att det inte gjorts några studier som anses tillräckliga.

Om jag ska tro på en studie vill jag se att det finns en bra teoretiskt grund som stöder resultaten.


Magnus Westberg, Fysiolog

Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens

Senaste inläggen